Terviseuuringute nädal

Echo de'Chien Isabel 24 kuud (Jaal du Hogan des Vents x Jalan du Neouvielle)
Echo de'Chien Isabel 24 kuud (Jaal du Hogan des Vents x Jalan du Neouvielle)

Täname Eesti Samojeedi koerte Tõuühingut ja Eesti Hovawartide Tõuühingut, kes on korraldanud grupi uuringuid ja andnud ka võimaluse minu kasvandikel osaleda.

Meie kenneli moto ja eesmärk on alati olnud, et mida rohkem me enda kasvatatud koerte kohta teame seda paremaid valikuid saame aretuses teha ja kasutada arukalt olemas olevat aretusmaterjali. 

 

     ***** 

 

We are grateful for Estonian Samoyed dog Club and Estonian Hovawart Club to organize joint health testing and given the opportunity for my breed dogs to be part of them. As a breeder my moto has always been to know more about my dogs and using that information wisely to make  better judgements in our breeding plan. 

 

Silmauuringute tulemused 07.03.2021, Tallinn:
Eye examination results on 7th of March 2021, Tallinn:

Echo de'Chien Isabel 
silamuuring - puhas 
eye examination: clear

Echo de'Chien Hardy
silmauuring - distihhiaas (kerge) 
eye examinations - distichiasis (mild)

 

Echo de'Chien Elisabeth
silmauuring - distihhiaas (kerge), HC (vasak silm)
eye examination - distichiasis (mild), HC (left eye)

DM - degeneratiivne müelopaatia geenitesti tulemused:

Echo de'Chien Ivory -  kandja / carrier

Mida tähendab distihhiaas?

Distihhiaas on seisund, mille korral ülemiste või alumiste silmalaugude näärmetest kasvab täiendavaid ripsmeid. Esineb ka inimestel ja tavaliselt avastatakse juhuslikult silmade uurimisel seoses muude kaebustega. See väärareng ei vaeva sageli enne, kui ripsmed hakkavad sarvkesta kasvama ja tavaliselt need nopitakse välja või vajadusel laseriga. Teadlased on avastanud selle kõrvalekalde ilmnemise eest vastutava geeni. Kuid selle mutatsiooni põhjust ei ole võimalik kindlaks teha. Selle diagnoosiga koeri võib aretuses kasutada aga soovitatav on leida paariline, kellel sama probleemi ei esine. 

 

     *****

Distichiasis is a condition in which additional lashes grow from the glands in the upper or lower eyelids. It also occurs in humans and is usually discovered accidentally in eye examinations in connection with other complaints. This malformation often does not bother until the lashes begin to grow in the cornea and are usually picked out or lasered if necessary. Researchers have discovered the gene responsible for this abnormality. However, the cause of this mutation cannot be determined. Dogs with this diagnosis can be used in breeding, but it is recommended to find a mate who does not have the same problem.

Mida tähendab DM ehk degeneratiivne müelopaatia?

Koerte degeneratiivne müelopaatia (DM) on progresseeruv seljaaju haigus, mis avaldub koertel vanemas eas (tavaliselt 7-8 aasta vanuselt). Selle geneetilise haiguse esmasteks kliinilisteks tunnusteks on tagajäsemete ataksia (liikumisvaegus ja kordinatsioonihäired). Haiguse hilisemas faasis tekib koertel tagakeha nõrkus (loom ei suuda enam püsti seista) ning tagakeha halvatus, millele järgneb hingamisseisak ja surm.

Seda haigust on võimalik vältida kui aretuses kasutavaid koertele tehakse geenitest. DM kandja ei tähenda veel automaatselt, et tegemist on haige koeraga vaid annab infot, et see koer kannab selle haiguse geeni ning see võib avalduda järglastel juhul kui ka teine vanem on kandja aga ei pruugi. Et koerte geneetiline mitmekesisus säiliks siis kindlasti ei tohiks elimineerida geeni kandjaid aretusest vaid pigem planeerida paaritust koeraga, kellel on DM test tehtud ja tulemusega puhas.

 

     *****

Canine degenerative myelopathy (DM) is a progressive spinal cord disease that occurs in dogs at an older age (usually 7-8 years). The primary clinical signs of this genetic disease are hindlimb ataxia (lack of mobility and incoordination). In the later stages of the disease, dogs develop weakness in the back (the animal can no longer stand) and paralysis of the back, followed by respiratory arrest and death.

 

 

This disease can be prevented by breeding dogs using genetic testing. A DM carrier does not automatically mean that it is a sick dog, but provides information that the dog carries the gene for the disease and may be present in the offspring if the other parent is also a carrier. In order to preserve the genetic diversity of dogs, it is certainly not necessary to eliminate gene carriers from breeding, but rather to plan mating with a dog that has undergone a DM test and is clean with the result.

Follow us on Facebook for more recent news

#1 Breeder of the Year 2018 in Estonia All Breeds

esindab pürenee mäestikukoeri Eestis
Eesti Prantsuse Lamba- ja Karajakaitsekoerte Tõuühing